Tips & Trucjes voor in Canada/Amerika.

Diverse tips en trucjes voor een zorgeloze vakantie in Amerika of Canada


Noodzakelijk voor iedereen die met het vliegtuig naar Canada of Amerika reist:
Passagiers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen, dienen een aanvullende reistoestemming aan te vragen en geldt alleen voor een 90 dagen aangesloten geldigheidsduur, voor langer reizen heb je een visa nodig.

Canada heeft zijn eTA (Electronic Travel Authorization) 
eTA heeft een geldigheid van 5 jaar (of korter als je paspoort eerder verloopt)en kost CAN$ 7
Deze is via de link van Government of Canada aan te vragen.
en
Amerika heeft zijn ESTA (Electronic System for Travel Authorization)
ESTA heeft een geldigheid van 2 jaar (of korter als je paspoort eerder verloopt) en kost US$14
Deze is via de link van US Customs & Border Protection aan te vragen. 

Het enigste dat je voor de aanvraag nodig hebt is een geldig paspoort en een geldige creditkaart. 
Wie geen creditkaart heeft zal er toch een moeten aanvragen omdat je zonder een creditkaart nergens terecht kunt in noch Canada noch Amerika. De creditkaart is namelijk de garantie voor kosten die gemaakt worden of voor garantie van huur van een auto of hotelkamer. 

Alles wat je meer moet betalen of tegenkomt op websites dan de hierboven genoemde bedragen zijn onnodige kosten en staan vaak voor op website die deze service aanbieden omdat mensen bv onwetend zijn of geen creditkaart hebben.
Het is niet illegaal en over het algemeen geen oplichting maar gewoon misbruik van de situatie maken.
Deze websites staan over het algemeen als eerste op de zoekpagina als je naar eTA/ESTA zoekt en dit is misleidend en komt puur omdat deze vaak adverteren.

Wie bv via een reisbureau boekt zal deze aanvraag uithanden worden genomen maar wie zelf een losse vlucht boekt moet dit dus van te voren aanvragen en uiterlijk 72u voor vertrek maar waarom zou je tot het laatste moment wachten want het zijn de kosten namelijk niet.

Wil je vanuit Canada per auto de grens oversteken, dan moet je bij de grens een Waiver kopen (I-94 formulier) en deze is 90 dagen geldig en kost $ 6,00.
Het invullen van het formulier moet gedaan worden in het kantoor van de grensovergang.
De douanebeambte bij het grenspoortje neemt je paspoort in (afhankelijk van de grote van de grensovergang) en verwijst je naar het kantoor, daar roepen ze je daar op en krijg je een formulier in te vullen, dan betalen en je krijgt je paspoort met I-94 terug. 
Dit kan tijd kosten, tegenwoordig kan dit ook al online via deze website maar dan moet je wel binnen 7 dagen de grens oversteken anders vervalt de geldigheid.

NOTE: bij de grensovergang vragen de heren beambte heel vaak naar je ESTA formulier MAAR dit is officieel niet nodig. Het is puur gemakzucht van de heren beambte en zullen je soms zuchtend en steunend op dezelfde manier verder helpenn zoals ik hierboven heb beschreven. Dus laat je niet afschrikken.

NOTE: ga je vanuit Amerika met de auto de grens over heb je genoeg aan je geldige paspoort.

NOTE: maak je een tussenstop of stopover in Canada op de weg naar Amerika heb je ook eTA nodig als je uit een land komt waar eTA verplicht is voor Canada. 
Dit geldt alleen als je per vliegtuig arriveert en niet als je per bus, train of boot inclusief cruiseschip en stop in Canada maakt

TIPS & TRICKS
TIP 1 - Autoverhuur
Kleine auto's, grote auto's, cabriolet of een 4wheel (SUV) voor ieder is er wel een auto te vinden.
Onze voorkeur gaat naar een 4wheel drive uit omdat het makkelijker is met je bagage, de instap  en helemaal als je dieren ziet dan zit je wat hoger.
(Moet je geen Chevrolet Suburban hebben natuurlijk want dan heb je een kontje nodig om er in te komen). Lacht
Er zijn zeer veel verschillende verhuurbedrijven dus shoppen is zeker de moeite waard maar let wel op dat je dezelfde opties kiest anders geeft dat een vertekend beeld. Bv inclusief extra bestuurder of benzinetank of all risk verzekering. 
Mijn beste ervaringen liggen bij Avis en Alamo. De laatste jaren is dat Alamo geweest omdat ze goedkoper waren dan Avis. 

Beide hebben een loyalty programma: 
AVIS heeft AVIS Preferred, dit levert nog meer voordelen op, zoals upgrades, kortingen en voorrang 
bij het ophalen. Het lidmaatschap is gratis.

De meeste Avis locaties bieden u:
  • Een huurcontract dat al klaar ligt Avis Preferred Priority baliessnelle service 
  • Geen handtekening meer nodig
  • U hoeft alleen uw rijbewijs te tonen
  • Een huurauto geparkeerd op de meest gunstige parkeerplekken
  • 3 minuten belofte - uw autosleutel binnen 3 minuten of € 30,- (voorwaarden van toepassing)
Sommige locaties bieden u:
  • een comfortabele ontvangstruimte in de parkeergarage
  • de autosleutel al in de wagen zodat u niet langs de balie hoeft
ALAMO geeft steevast 5% als je je aanmeld als Members Only, dit lidmaatschap kost eenmalig € 17.50 MAAR wordt pas berekend op het moment dat je je eerste reservering maakt.
Het verschil met Avis Preferred is dat je sowieso in de rij moet om je auto in ontvangst te nemen.

Beide verhuurbedrijven hebben regelmatig aanbiedingen. De keuze pakketten van Alamo zijn overzichtelijker vind ik dan bij Avis. 

TIP 2 - Voor Onderweg
Om rond te reizen zonder elke keer ergens bij McDonald te lunchen of lauwe drankjes in je auto te hebben liggen, kopen wij een koelbox bij aankomst.
De koelelementen nemen we meestal al mee vanuit Nederland, maar die kosten een paar dollar in de grote (supermarkt) ketens zoals Walmart, Kmart, Albertson, Kroger en Safeway. In Canada kun je dat bijvoorbeeld doen bij Canadian Tire winkels.
Je kunt 2 soorten kopen in bijna alle ketens:
Koelers van piepschuim en koelers van hard plastic, kosten resp US$ 14 en US$ 25 afhankelijk van het formaat en de winkel.

Onze voorkeur gaat uit naar een koeler van hardplastic omdat ze niet piepen en dat kunnen de piepschuim koelers wel doen en dat is zo irritant ie bv op de achterbank staat of in de bak van je SUV. 
De hardplastic koeler is makkelijker te drogen als je er bv ijsblokjes in doet ipv koelelementen want niet elke kamer heeft een koelkast met vriesvak maar elk hotel heeft wel een ijsblokjes machine. Plasticzak eronder en klaar is kees.
In Canada is de prijs voor een hardplastic koeler ong CAN$ 27 (afhankelijk van het formaat) en hier zullen nog wel iets van belastingen opkomen.

TIP 3 - Entrance Fee
Als je naar meerdere Nationale Parken gaat is het, het overwegen waard om een National Parks Pass aan te schaffen. 
Dit geldt voor zowel Amerika als Canada.

America the Beautiful(Interagency pass), een jaar pas, voor alle passagiers in een auto of 4 volwassen als het park per persoon entreegeld rekent, kost US$ 80 (€ 73,00) en is een jaar geldig.  
Kinderen tot 15 gratis. Zo kost een 7 dagen pas voor Yellowstone NP in combinatie met Grand Teton NP US$ 50 voor een auto met inzittende.
Dus met nog 1 of 2 parken erbij heb je, je jaar pas er al gauw uit.

Canada's Discovery Pass, een jaar pas, voor een familie tot 7 mensen in dezelfde auto, kost CAN$ 137 (€ 86,00) en is een jaar geldig. MAAR dit jaar is de pas 2 jaar geldig omdat in 2017 de Canadian Confideration 150 jaar bestaat.
Voor Banff NP (ook geldig in Jasper, Kootenay, Yoho, Mount Revelstoke, Glacier, Waterton Lakes and Elk Island national parks) kost een "dagkaart" CAN$ 9,80 pp of CAN$ 19,60 voor een familie tot 7 personen in dezelfde auto
Rekenvoorbeeld 2 personen die 7 dagen in de omgeving van boven genoemde parken willen zijn kost het CAN$ 137.20. Maar naar mijn mening breng je een langer bezoek aan deze parken. 

Conclusie: even de parken op een rij zetten waar je heen wil en hoelang je daar wil verblijven en je zult zien dat de pas er gauw uit is. En zeker als je in de gelukkige omstandigheid bent dat je het jaar erna weer terug kan. Dus goed bewaren die pas.
Ander groot voordeel is dat je ook niet meer in de rij hoeft want er is over het algemeen een aparte ingang voor pashouders en soms heb je mazzel als het erg druk is in de parken dat je er met een pas wel in komt en als dagbezoeker niet 
(Dit voordeel hebben wij afgelopen jaar mogen benutten in Washington State tijdens de 4th of July) 

TIP 4 - ANWB korting
Leden van de ANWB kunnen in zowel Amerika als Canada hotels boeken via het AAA/CAA kortings programma. Dit scheelt soms best veel.
Ook bieden sommige hotel ipv korting op de kamer, een ontbijt inclusief.
Dus bij het boeken even zoeken naar de vermelding special code AAA/CAA.
Op de reservering staat dat je de ANWB kaart moet laten zien bij het inchecken. Ons nog nooit gevraagd maar neem hem wel mee.

TIP 5 - Tipping
Wat verwacht iemand van een fooi in Amerika! Veel dusIn de Verenigde Staten gaat men er in de dienstverlenende sector van uit dat fooien meetellen voor een wat normaler loon.
Daarom is fooien geven hier van groot belang..
'Tipping' is een big issue in de Verenigde Staten in het algemeen en al helemaal tijdens de vakantieperiodes. Dan ontvangt vrijwel iedereen fooien, van personal trainers, medewerkers van stomerijen tot leraren!
In restaurants verwacht men tussen de 15 en 20 procent fooi, een hoger percentage dan op veel andere plekken. Maar de fooien gaan ook vrijwel rechtstreeks naar de medewerkers. Het meeste personeel in de restaurants, zeker in de Nationale Parken, zijn studenten of mensen die kilometers rijden voor een baan omdat ze dichterbij niets kunnen vinden. Over het algemeen is door het feit dat deze fooi zo belangrijk voor ze is, de service beter dan in menig restaurant in Europa.
Ongeveer 15 procent wordt normaal gevonden in bars en pubs met ten minste 1 dollar per transactie. Laat dus een dollarbriefje achter in cash. Als je 20 procent fooi geeft, is het helemaal goed.
Let op: vaak wordt een fooi alvast op de bon gezet onder het kopje Gratuity. Let daar dus op, soms is het al in het totaal verrekend en hoef je niet nog eens extra te betalen.
Als je een taxi neemt in New York, ga er dan zeker van uit dat je tussen 10 en 15 procent optelt bij de eindrekening. Wees echter niet bang om de chauffeur te wijzen op verkeerd ingeschatte routes, je hoeft niet betalen voor de fouten van de chauffeur. 
Voor hotelmedewerkers, is een paar dollar voor het brengen van de koffers en het verzorgen van de kamer door kamermeisjes voldoende.

Extra tip: vraag de bank om kleine coupures dat is makkelijker dan $ 100 biljetten want in een taxi nemen ze deze vaak niet omdat ze niet kunnen wisselen

TIP 6 - Verlies / Diefstal paspoort/rijbewijs
Je bent heerlijk op vakantie en wat gebeurt er je raakt je paspoort kwijt.
Of het het nou door verlies of diefstal is, het maakt je vakantie in één klap een stuk minder leuk. Het brengt een hoop stress en geregel.  Zoeken naar de Nederlandse Ambassade of vertegenwoordiging, bellen met Nederland enz enz.
Ik hoop dat het jullie nooit zal overkomen en het zal de ellende niet niet minder maken maar wel makkelijker:          
Maak een kopie van je paspoort en rijbewijs en stop die in je koffer en nog eentje in je handtas/rugzak enz enz. Als extra kun je er nog een paar op een usb stick zetten. Op deze manier heeft de betreffende instantie je gegevens sneller boven water en zal je minder lang op een tijdelijk document hoeven te wachten.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden