Ontdek Reschen in de Vinschgau / Val Venosta , Zuid-Tirol

Racen door Reschen/Resia - Geen Goed Idee, Stoppen en Genieten wel!
Ontdek het fenomeen in het Reschenmeer en zijn prachtige omgeving.


In de laatste etappe van onze vakantie hebben wij een stop gemaakt in het plaatsje Reschen of Resia zoals het in het Italiaans heet. In mijn jeugd ben ik vaak met mijn ouders via de Reschenpas of Passo di Resia, die het Oostenrijkse Tirol verbindt met Vinschgau in Zuid-Tirol, langs dit meer gereden op weg naar het Gardameer. 
Altijd was het fascinerend om te zien hoe dat torentje toch boven het water uitstak. 

En nu na velen malen er voorbij te hebben gereden, vond ik het toch tijd om maar is een paar dagen te blijven. Te meer ik er een goed uitziend hotelletje, genaamd Aktiv Hotel Edelweiss, had gevonden. Modern, gezellig ingericht, goede keuken, uitermate vriendelijke eigenaren en personeel.

Kirchturm von Altgraun / Campanile di Curon Venosta Vecchia

Reschen am See ligt op zo’n 1.500 m aan het gelijknamige Reschenmeer, dit meer is ontstaan in 1948 en 1950 nadat aan de Italiaanse kant van het meer  een stuwdam werd gebouwd. Het plaatsje Graun (Alt-Graun zoals het nu genoemd wordt) kwam volledig onder water te liggen en heden ten dagen is alleen het torentje van de kerk is nog maar zichtbaar. 

Ook ontspringt hier, iets boven Reschen, de rivier de Etsch. De meeste mensen zullen hem eerder herkennen aan de naam die hij in de rest van Italië draagt: Adige. Dit is de op een na langste rivier van Italië.

Ook hier is stevig strijd (WOI) geleverd tussen de Oostenrijkers en de Italianen want het is tenslotte onderdeel van Zuid-Tirol. En zoals ik inmiddels in meerdere  van mijn blogs heb geschreven wilden de Zuid-Tirolers niets liever dan bij Oostenrijk blijven. Je kunt hier dan ook veel overblijfselen en gangstelsel vinden uit die tijd.

In de omgeving van het meer is veel te doen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en fietstochten. 
Veel informatie vind je op de website van Vinschgau of op website van Zuid-Tirol

Een aantal tips die wij kunnen geven:
  • Ten opzichte van Reschen ligt een lift die je naar het skigebied van Schöneneben brengt en hier starten veel wandelingen en mountainbike routes. Mountainbiken is zeer populair in deze omgeving.
Malga Resia / Reschner Alm
  • Wij kregen van het hotel de tip om te gaan lunchen bij Malga Resia en had volgens het hotel het lekkerste eten in de omgeving. Dus zoals gezegd gedaan. Met de auto richting Malga Resia en de auto geparkeerd bij de grote parkeerplaats (goed gemarkeerd) vanwaar je een gemoedelijke wandeling van een uur kunt maken naar de betreffende hut. Je kunt natuurlijk ook doorrijden tot aan de hut, maar de parkeergelegenheid is er niet overdreven groot.
    Onderweg is het uitzicht adembenemend. Een mooie blik op het meer. De hut is bij mooi weer en zeker in het weekend rondweg druk. De hut is namelijk ook vanaf de Oostenrijkse kant, Nauders, te bereiken.
    Als je na een lekkere lunch en wandeling terug bent bij de auto kun je nog verder het Rojendal in rijden en dit biedt een mooi uitzicht. Je moet alleen wel dezelfde weg terug.
Rojental / Valle Roia
  • Een fietstocht rond het meer maken van 15 km, dit is met een Ebike een zeer snel rondje daarom hebben wij dit uitgebreid met Haidersee en naar het nabij gelegen plaatsje Burgeis*. Erg leuk plaatsje met een prachtige burcht en klooster waar je een bezoekje aan kunt brengen. Mocht je dit met een gewone fiets doen,  een kleine waarschuwing want vanaf het einde van Haidersee naar Burgeis gaat het fietspad 3.7 km lang naar beneden en aangezien je dezelfde weg terug moet is dat een stevig stukje klimmen. Ook Burgeis heeft een behoorlijk hoogte verschil. 
  • Mocht je een langere tocht willen maken dan kun je een deel van de Etschradweg rijden, deze 80km lange fietsweg brengt je van Nauders, net over de grens met Oostenrijk, naar Meran.
Langtauferer Tal/Vallelunga 
  • En als laatste kan ik je een bezoek aan het Langtauferer Tal (Vallelunga) aanraden. Vanuit Reschen ga je richting het zuiden en net voorbij de lange tunnel kun je linksaf het Langlaufererdal in. Deze 18 km lange weg brengt je naar het plaatsje Melago/Melag, Dit kun je doen met de auto maar er komt ook een bus. Vanuit Melago vertrekken meerdere wandelingen, bv de lichte gemoedelijke naar de Melager Alm of de zware wandeling naar de Weißkugelhütte.
    Vanaf Melago heb je een prachtige uitzicht op de Zuid-Tiroler Ötztaler Alpen deze liggen op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De Langtauferer Ferner/Vedretta di Vallelunga, gelegen in Italie, en de Gepatschferner, gelegen in Oostenrijk, vormen hier samen een grote gletsjer.                              De Weißkugel/Palla Bianca met zijn 3.738m, is hiermee de hoogste in Zuid-Tirol.
Fürstenburg / Castello del Principe - Op de achtergrond Marienberg Abbey / Abbazia di Monte Maria
 
Fürstenberg/Castello del Principe in Burgusio/Burgeis is een middeleeuws kasteelcomplex dat in opdracht van bisschop Conrad van Chur (1272-1282) werd gebouwd. In de 16e en 17e eeuw werd het verschillende keren verbouwd. Bezienswaardig is de imposante toren met muren van maar liefst 3 meter dik. De toren vormt, samen met de verschansing en het fort, het oudste gedeelte van het complex.

Klooster Marienberg stamt uit het midden van de 12e eeuw en ligt op 1350 m en  is het de hoogst gelegen benedictijnenabdij van Europa. Het klooster is een schenking door de adellijke familie Von Tarasp. Al meer dan 900 jaar leven hier monniken volgens de regels van de Heilige Benedictus. In een voormalige vleugel van het kloostercomplex zijn tentoonstellingen ingericht die een beeld geven van het kloosterleven volgens het principe ‘ora et labora’ (bid en werk). 
Het museum is geopend van midden maart tot eind oktober en tussen 27 dec en 5 januari. Uiteraard op katholieke feestdagen gesloten. De toegangsprijs en exacte tijden vind je via bovenstaande link.

Ik kan een korte stop in Reschen van harte aanbevelen want de natuur is mooi en rustgevend en door de vele vrije tijd  mogelijkheden zul je je hier zeker niet snel vervelen.

Veel plezier in dit mooie deel van Zuid-Tirol.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden