Overeenkomst/Comparison tussen/between - Sinterklaas-Santa Claus-Krampus!!

Wat zijn de overeenkomsten tussen:
Sinterklaas + Zwarte Piet - Santa Claus/Kerstman - Sankt Nicolaus + Krampus


Laten we met de conclusie beginnen:
Sinterklaas is ten opzichte van beide de spil.
Sinterklaas is de basis voor Santa Claus en later bij ons teruggekomen als Kerstman.
Daar tegenover staat dat de Krampus de metgezel van Sinterklaas is.
En dat Zwarte Piet en de Krampus eigenlijk dezelfde taak hebben maar in een ander jasje gestoken

SINTERKLAAS.

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december in Nederland en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën, en op 6 december in België wordt gevierd.
Deze moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.Het personage is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een witte schimmel, en heeft een of meer helpers, Zwarte Piet(en).                                                          In verschillende delen van Europa wordt het kinderfeest van Sint-Nicolaas eveneens gevierd, maar de invulling van de folklore verschilt per streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert, en het uiterlijk van zijn knecht (zie Krampus onder in dit stukje).

SANTA CLAUS  --> Kerstman

De figuur van de Kerstman maakt in Nederland en België nog maar kort deel uit van de kersttradities, maar hij heeft inmiddels een prominente plaats verworven op kerstkaarten, in etalages, in kerstmuziek en elders. De meest gebruikte verbeelding is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten en die onder andere teruggaat op Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. Hij is een personificatie van het kerstfeest geworden.

De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa.
De Kerstman uit de Amerikaanse cultuur heeft elfen die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat.
Joulutonttu is de Finse kerstelf.

De Kerstman wordt in verband gebracht met kabouters, zoals de Scandinavische Nisse of Tomte.
De Amerikaanse Kerstman heeft volgens de meeste verhalen acht rendieren die zijn slee trekken.         Deze rendieren zijn in staat te vliegen.
De namen van de rendieren zijn pas in een veel later stadium bedacht in 1823 en de 8 namen zijn:
Dasher en Dancer
Prancer en Vixen
Comet en Cupid
Donder – Blitzen
In 1939 kwam Rudolf met zijn rode neus er pas bij.

De woonplaats van de Kerstman/Santa Claus verschilt, volgend de Amerikanen woont hij op de Noordpool. Of zou het toch het plaatsje “North Pole” in Alaska zijn?
In Europa zeggen ze dat hij in Rovaniemi in Finland woont terwijl de Denen zeggen dat hij op Groenland woont.

KRAMPUS

De Krampus is een beestachtig demon uit de folklore van de Alpen-regio's. Het woord komt van het Oud hoogduitse woord voor klauw: Krampen. De Krampus is in de Alpen-regio de metgezel van Sinterklaas, hij komt onder andere voor in Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Italië en Tsjechië.

Van oudsher vermommen jonge mannen zich als de Krampus in de eerste twee weken van december. Vooral op de avond van 5 december zwerven ze over de straten en jagen kinderen (en volwassenen) angst aan met roestige bellen en kettingen. Het idee hierachter is dat met de geluiden de kwade geesten die rond midwinter aanwezig zijn verjaagd worden.
Ook komen Krampussen binnen in huizen. Waar Sinterklaas cadeautjes uitdeelt aan brave kinderen, is Krampus een dreiging voor straf voor de stoute kinderen. Hij geselt ze of stopt ze in zijn zak, waarna de stoute kinderen meegenomen worden naar het. In enkele plattelandsgebieden is het traditie dat de Krampus jonge vrouwen met een tuchtroede straft.
Dus eigenlijk is onze eigen Zwarte Piet en soort Krampus.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden