Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Hit The Road Jack!!! De Grote Dolomieten Weg. Andiamo!!!


Voor ik weer naar mijn geliefde Dolomieten afreis, wilde ik jullie aandacht vragen of attent maken op een van de mooiste routes in deze omgeving. 
Hij heet dan ook toepasselijk “The Grande Strada delle Dolomiti” of op zijn Nederlands De Grote Dolomieten Weg.
De weg was de eerste vakantieroute voor de ontwikkeling van de Dolomieten, die werd geopend op 13 september 1909. Hij heeft een lengte van zo’n 110 km, hij loop van west (Cardano/Kardaun) naar oost (Cortina d'Ampezzo).
Daarmee doorkruist hij drie provincies in Italië, namelijk Bolzano, Trento en Belluno. 


The Route: The Grande Strada della Dolomiti.

Stukje Historie.
De gedachte achter de aanleg van de weg, was om bergliefhebbers makkelijker toegang te geven tot de Dolomieten. Twee initiatiefnemers uit Merano en Bolzano wilde de weg in 1898 ter ere van het 50ste jubileum van Keizer Franz Joseph openen met de naam Kaiserstraße maar dit plan is nooit doorgegaan. 
Dit deel van Noord Italië behoorde namelijk tot 1918 tot het Oostenrijks - Hongaarse rijk.
Tussen 1915-1918 vond hier de Bergoorlog plaats, de strijd tussen de Oostenrijks-Hongaarse en Italiaanse legers en werd de weg alleen nog gebruikt door legereenheden.
Pas halverwege de jaren vijftig, werd de weg weer belangrijker. 
De klassieke route passeert ook de meest aantrekkelijke bestemmingen voor het Dolomietentoerisme van heden.

De Weg.
Eigenlijk gaat deze weg over 3 bergpassen: 
Passo di Castelungo (1.753m),
Passo Pardoi (2.239m) en 
Passo Falzarego (2.153m)

Lago Carezza / Karersee with in the background Latemar Mountains.

De start naar de eerste pas, Passo di Castellungo/Karerpass, begint bij Cardano/Kardaun (SR241) in de provincie Bolzano.
Deze weg loopt door het Val d’Ega/Eggental, de imposante kloof was tot begin 2008 een spektakel om doorheen te rijden door zijn 5 m brede doorgang. 
Om veiligheidsreden is dit gedeelte nu voorzien van een tunnel.  
Vanaf Nova Levante/Welschnofen gaat het door weilanden en naaldbossen en klim je omhoog naar het hoogste punt van de pas, waar zich de grens bevindt tussen de provincies Bolzano en Trentino.
Onderweg kom je langs Lago di Carezza/Karersee met een indrukwekkend uitzicht op het Latemar Massief. 
Iets verder net onder het hoogste punt ligt het Grand Hotel Carezza, dat in het verleden door veel bekende/beroemde mensen is bezocht, zo ook door Keizerin Sissi, Karl May, Agatha Christi en Winston Churchill.
Deze stop biedt een mooi uitzicht op Gruppo del Catinaccio/Rosengarten.

Gruppo del Catinaccio/Rosengarten seen from Lago di Carezza/Karersee

De weg daalt af naar het plaatsje Vigo di Fassa, waar je de SR48 op gaat naar Canazei.
Je blijft vanaf nu op de  SR48, deze weg is namelijk de Grande Strada delle Dolomiti 

Het vervolg naar de tweede pas, Passo Pardoi/Pardoijoch begint in Canazei , dat aan de voet van het Sella Massief ligt. De pas verbindt het Valle di Fassa met het Val Cordevole, de weg slingert zich naar een hoogte van 2.239 m. Op deze hoogte ligt ook de grens tussen de provincies Trentino en Belluno.


View on the Marmolada from The Great Dolomite Road

Na het hoogte punt daalt de pas af naar Arabba, het biedt een pracht uitzicht op de bergkammen van de Marmolada. Bij het plaatsje Pieve di Livinallongo ligt Col di Lana, hier is zwaar gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en op 17 april 1916 werd met 5 ton dynamiet een groot deel van de top opgeblazen, hierbij lieten veel Oostenrijkse soldaten het leven.  Aan dit geweld heeft de berg zijn bijnaam Col di Sanque of te wel Bloedberg te danken. Je treft hier nog de kraters, loopgraven en gedenktekens aan ter herinnering aan deze periode. 

Lagazuoi, seen from Pian Falzarego.

In Cernadoi start de derde pas, Passo Falzarego deze weg slingert door Val Livinallongo en brengt je naar de top van de pas op een hoogte van 2.135m. Halverwege bevindt zich ruïne van Castello di Andraz. Vlak voordat je het laatste stuk van de pas op gaat, kun je een stop maken bij een hotel in Pian di Falzarego dat een mooi uitzicht biedt de tunnels en weg die zich naar boven slingert. De steile wanden van Lagazuoi zijn indrukwekkend. 
Als je dan eindelijk op het hoogste punt van de pas bent aangekomen, moet je echt een stop maken om met de gondel naar boven te gaan.  

Gondola Falzarego
Boven bevindt zich Rifugio Lagazuoi een restaurant en een openluchtmuseum in de vorm van zeer een indrukwekkend gangenstelsel dat ontstaan is door de zware bergoorlog die hier is gevoerd.


On top of Lagazuoi the Open Air Museum with tunnel system.

Dit hele gebied wordt gekenmerkt door de bergoorlog die hier is gevoerd tussen 1915-1918. 
Ook bij Cinque Torri, zichtbaar van Rifugio Lagazuoi  is een openluchtmuseum waar je met een stoeltjes lift heen kunt. Deze locatie is absoluut een bezoek waard en je kunt er prachtige wandeling om de 5 Torri heen maken. 


Cinque Torri

Op de berg bevindt zich een uitstekend restaurant genaamd Rifugio Scoiattoli en halverwege de wandeling kun je nog een stop maken bij Rifugio 5 Torri deze laatste is zomers ook per auto te bereiken met uitzondering van 3 weken in Augustus. Meer informatie vindt je op de website van de Rifugio 5 Torri.
De Dolomieten weg komt ten einde in de plaats Cortina d’Ampezzo. De plaats is een prima plek om een aantal dagen te verblijven en de rest van de omgeving te ontdekken zoals Lago Misurina en Parco Naturale Tre Cime. Eigenlijk mag je de wandeling naar of om Tre Cime niet missen maar het is zeker geen wandeling in het park, goede schoenen, water en wandelstokken is zeer aan te bevelen of eigenlijk te zeggen een must.


Falzarego seen from 5 Torri.

Wat extra informatie:
De passen zijn in principe het hele jaar geopend maar Passo Pardoi en Falzarego kunnen door hevige sneeuwval dicht zijn.
De zomerperiodes is het hier druk door de vele liefhebbers van bergpassen en is het soms goed opletten geblazen. Ook kunnen er bepaalde dagen zijn die voor autoverkeer zijn afgesloten zoals als de Passo di Sella op woensdagen in het hoogseizoen.
Buiten de hier boven genoemde passen zijn er zeker een aantal passen waar je deze Grande Strade delle Dolomit nog mee kunt combineren zoals: 
Passo di Sella, Passo di Gardena, Passo di Campolongo, Passo di Valparola, Passo di Giau en Passo di Fedaia
De routes nemen veel tijd in beslag als je echt wilt geniet dus doe het rustig aan en splits eventueel de route in een paar delen op. 

Hieronder vind je een interactieve kaart waarop je mijn favoriete bergpassen tegenkomt en deze zijn zeer aan te bevelen. De overlap met dit Blog is natuurlijk De Dolomieten Weg.
Klik voor informatie op de betreffende route.



Ik hoop dat dit Blog je een nieuw reis idee heeft gebracht, eentje die ik van harte kan aanbevelen.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden