Timmelsjoch Hochalpenstraße / Passo Rombo - Laten we op ontdekking gaan.

Timmelsjoch Hochalpenstrasse / Passo Rombo!
Een Weg die je Gereden moet hebben als je in de Buurt bent.

Haarspeldbochten op de Timmelsjoch Hochalpenstraße/ Passo Rombo
Inleiding
Aan het einde van het Ötztal bevindt zich de “Diamant der Alpen” of te wel het ski- en wandelgebied Obergurgl-Hochgurgl
Obergurgl (1.930m) ligt aan het einde van het dal en is zowel zomers als ’s winters een uitstekende plek voor buiten vertier. 
De weg naar Hochgurgl (2.150m) buigt, een kleine 2 kilometer voor Obergurgl af en daar is alleen ’s winters het echte vertier. Een echte wintersportplaats met nagenoeg alleen maar luxehotels die op een enkeling na zomers niet open zijn. 
Zomers is het hier wel “TOP” voor de motor-, fiets- en autorijder, want De Essentie van dit BLOG begint hier met de aanwezigheid van de Timmelsjoch Hochalpenstraße.


De Timmelsjoch of zoals de Italiaanse naam luidt Passo Rombo, is een 2.509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. 
De pas verbindt het Ötztal in Oostenrijk met het Passeiertal in Italië.  
De Timmelsjoch scheidt de Ötztaler Alpen van de Stubaier Alpen en ligt tussen twee drieduizenders, de Jochköpfl (3.141 m) in het noordoosten en de Wurmkogl (3.082 m) in het zuidwesten. 
De pas heeft nagenoeg geen belang voor het doorgaande verkeer zoals de Reschenpas of de Brennerpas. 
De naam Timmels komt vermoedelijk van het Latijnse woord “tumulus” dat heuvel betekent.


Geschiedenis.
Al in de prehistorie trokken vanuit het zuidelijk gelegen Passeierdal de eerste bewoners naar het Ötztal. Rond 1320 werd een steil bergpad voor pakezels aangelegd en vormde een toen belangrijke handelsroute.
In 1897 besloot de Tiroler Landtag (het parlement van de staat Tirol) tot de aanleg van een weg over de Timmelsjoch maar de aanleg had geen prioriteit. 
Na het sluiten van het Verdrag van Saint-Germain uit 1919 kwam de grens tussen Oostenrijk en Italië over deze pas te lopen. Het huidige Zuid-Tirol werd hierbij officieel bij Italiaans. 
Het zuidelijke gedeelte vanuit het Passeiertal, tot twee kilometer onder de top van de pas, was reeds vanaf 1933 gebouwd onder het bewind van Benito Mussolini. 
Bij het sluiten van de alliantie tussen de asmogendheden in 1936 werd door Mussolini en Hitler besloten de werkzaamheden te stoppen. 
Na de Tweede Wereldoorlog kwam het plan weer op tafel om een weg aan te leggen over de Timmelsjoch. De Oostenrijkse politicus Eduard Wallnöfer nam daarbij het voortouw. 
Tussen 1955 en 1959 werd de weg aan de noordzijde aangelegd voor een totale bouwsom van 28 miljoen schilling (omgerekend circa 2 miljoen euro). 
Op 7 juli 1959 was de gehele weg aangelegd, maar het duurde nog tot 15 september 1968 voordat de weg in beide richtingen werd opengesteld.


Huidige situatie.
De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is meestal open vanaf eind mei tot half oktober, tussen 7.00 en 20.00 uur. 
De opening en sluiting zijn afhankelijk van het weer,  vorig jaar bijvoorbeeld ging de weg pas dicht begin november.
Aangezien de weg een behoorlijk stijgingspercentage heeft, is de weg niet toegankelijk voor vrachtverkeer maar des te meer geliefd bij twee- en vierwielers. 
De Timmelsjoch is de hoogste grensovergang van Oostenrijk. 
Langs de Timmelsjoch Hochalpenstraße informeren diverse architectonische sculpturen over de natuur, geschiedenis, cultuur, maatschappij en economie van de regio. 
Nabij de Timmelsbachbrücke vind je een kubus genaamd “Schmuggler”, deze neemt je mee in de avontuurlijke wereld van de smokkel van waaghals Ötztal Kraxentrager. 
Het "Pass Museum" onderstreept het grensoverschrijdende karakter van de “Timmelsjoch Ervaring”: de binnen gelegen “ijsgrot” brengt een eerbetoon aan de pioniers van de Hochalpenstraße.
Vanaf het dorp Hochgurgl wordt tol geheven, een deel van de tol wordt afgedragen aan Zuid-Tirol.
Bij Hochgurgl vind je ook het Top Mount Crosspoint, een Motor Museum maar hier is ook een “brug” met een spectaculair uitzicht, je vindt hier ook informatie over het landschap en zijn bijzonderheden. 

Voor vragen of opmerking neem gerust contact met me op.
Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden